Objavljeno: 26.03.2018.

Gotovo svaki restoran ima svoj catering, a svi se trude biti bolji, originalniji i profesionalniji od drugih. I to je sasvim u redu. U ovom poslu ne bi trebalo oponašati konkurenciju već bi se trebalo potruditi da uvijek budete korak ispred nje.

Kako bi upravo vaš catering bio zapamćen po vrhunskoj usluzi i divnim detaljima pripremili smo vodič za savršen catering:

1. Osmislite originalni meni

Osmišljavanje jelovnika možda se čini kao vrlo lak posao, no ako želite biti originalni, jednostavnu hranu koju svi vole pripremite na drugačiji i zabavan način.

Svaki ručak počinje predjelom, a u ovakvim prigodama to je najčešće juha (mada bi nam chef Špiček mogao prigovoriti da juha nije predjelo).

Iako su gosti najsigurniji u bistru juhu s rezancima predlažemo da u ponudu uvrstite i neku zanimljivu proljetnu gustu juhu od povrća.

Za glavno jelo poslužite barem dvije vrste mesa, a izbjegavate ribu koja nije prigodna za veće skupine ljudi.

U glavnom jelu uvijek igrajte na sigurno jer biste u protivnom mogli naići na negativne komentare. Uz meso poslužite zanimljive priloge.

Nemojte zaboraviti na šarene salate, kolače i tortu, kao i mini zalogajčiće poslužene u fingerfood posudicama.

FINGERFOOD ČAŠAFINGERFOOD ČAŠAFINGERFOOD PURE TANJUR, ŠEĆERNA TRSKA

FINGERFOOD ŽLICAFINGERFOOD ČAŠEFINGERFOOD ČAŠA PISA

Finger Food posudice nabavite u Matram web trgovini

 

Minijaturne verzije složenih jela izbor su s kojim ne možete pogriješiti, a upravo ovaj dio cateringa otvara prostor u kojem možete biti kreativni i jedinstveni te ostati zapamćeni.

Posudice za catering i ugostiteljstvo izrađene od borovog drveta, kristal plastike, palminog lista, bambusa, atraktivnog i modernog izgleda biti će odlična nadopuna dobroj kuhinji.

Kako biste unijeli novo ruho večerama, poslovnim sastancima ili zakuskama i proslavama, odaberite Fingerfoood posude u obliku broda, elegantne tanjure, širok izbor čaša i posuda, te kreativne pikalice (štapići za hranu), koji će uz ostali asortiman izvući maksimum iz vaše gastronomske ponude.

2. Prilagodite omjere

Bez obzira organizirate li posluživanje za 10 ili 50 ljudi postoji nekoliko osnovnih pravila kojih biste se trebali držati kako vam nikad ne bi nedostajalo hrane ili bi je bilo previše.

Evo kako možete jednostavno izračunati koliko hrane i pića je dovoljno kako biste zadovoljili potrebe gostiju:

Savjeti za savršen catering

Još nekoliko savjeta za savršen omjer hrane i ljudi:

  • Kada procjenjujete količine, uvijek ih zaokružite na cijeli broj.
  • Na zalihi imajte više bijelog, a manje crnog vina.
  • Masline, sir, pecivo ili umake poput ketchupa i majoneze držite u malim posudicama i nikada ih nemojte ostavljati u originalnim pakiranjima.
  • Uvijek imajte dežurnu osobu koja će vam, u slučaju manjka, moći dostaviti namirnice ili piće.

3. Posvetite pažnju detaljima

Već smo naveli da su detalji upravo ono što će vas istaknuti među ostalima. Kao što ćete posvetiti pažnju hrani, u svoju ponudu možete uključiti i dekoraciju koja će obuhvaćati tanjure, čaše, pribor za jelo, salvete i stolnjake.

Ovisno o vrsti zabave i temi prilagodite boje i dekoracije. Ako je tema proslave prijem gostiju uoči vjenčanja, krizma ili prva pričest, u Papstar ponudi jednokratnog pribora nalaze se idealni bijeli jednokratni stolnjaci i salvete iz Royal kolekcije koja je idealan izbor upravo zbog svog “kraljevskog” dizajna, te je izrađena od profinjenih i ugodnih materijala.

idealni bijeli jednokratni stolnjaci i salvete iz Royal kolekcije

SALVETA ROYAL COLLECTION                     NADSTOLNJAK SOFTSELECTIONPLUS

Salveta Royal collection Nadstolnjak Soft selection 

 

U Papstar kolekciji nalazi se i linija proizvoda “Pure” koju obilježavaju glatke linije i prirodni materijali od kojih su izrađeni tanjuri, pribor za jelo, čaše i kutije “za van”, kako bi mogli lako spakirati ostatke hrane.

Keramičke tanjure i staklene čaše zaista je teško transportirati, zato u svoju ponudu uključite jednokratni pribor čija je prednost jednostavno čišćenje i pospremanje.

Još jedna prednost pribora iz Papstar kolekcije proizvoda su velika pakiranja, prilagođena upravo ovakvim prigodama koje uključuju više ljudi.

4. Pripremite osoblje

Lijepo je slušati i čitati pozitivne komentare na uslugu, pa je potrebno formirati profesionalan i educiran tim ljudi koji će hvatati sve konce i spremno reagirati na izazove koji ih očekuju u službi cateringa.

Dobra edukacija zaposlenika ključna je za uspjeh svake tvrtke, a to se posebno ističe u uslužnim djelatnostima. Dobro postavljen tim i organizacija dat će dobre rezultate.

Za savršen catering pripremite osoblje

U svoju ponudu možete uključiti zaposlenike koji će voditi brigu o gostima, hrani, piću i čistoći. Na 50 osoba potrebno je organizirati minimalno 2 konobara.

I zapamtite: osoblje može stvarati najveći prihod, ali isto tako može biti i najveći nedostatak.

5. Različit catering za svaku prigodu

Odabir cateringa svodi se na vaše ponude i ukuse onih koji catering naručuju pa je važno prilagoditi se gostima koji uvijek očekuju najbolju uslugu.

Prilagodite se željama gostiju i vrsti događaja. Ako organizirate catering na prezentaciji novih proizvoda ili na stručnoj konferenciji poslovnog karaktera, unaprijed istražite koliko je vremena predviđeno za pauzu.

prilagodite se gostima

Ako organizirate catering u korporativne svrhe, raspitajte se o događaju koji tvrtka priprema. Ako je to ugovaranje posla s klijentima, računajte na to da ovakav događaj uključuje mnogo razgovora licem u lice pa pripazite da ne poslužite hranu koja će zapinjati za zube i uzrokovati loš zadah.

Ako organizirate catering za tvrtku koja organizira proslavu povodom rođendana, ugovaranja novog posla ili završnu feštu, možete se opustiti s odabirom.

Tada u ponudu možete uključiti i nekoliko vrsta alkoholnih pića, koja inače svedite na minimum kako ne biste poslali lošu poruku.

Nekoliko savjeta za kraj:

  • U sastojcima hrane izbjegavajte hranu koja izaziva alergije (orasi, lješnjaci, kikiriki, kravlje mlijeko i jaja, pšenično brašno, agrumi, riba i školjke. Ukoliko ipak odlučite poslužiti navedene namirnice, neka one budu jasno vidljive.
  • U ponudu uključite najam stolova i stolica, stolnjaka, posuda za posluživanje, pribora za jelo i dekoracije.
  • Ako organizirate događaj na kojem sudjeluju i djeca, pripremite nešto posebno za njih.

Budite savršen ugostitelj ili catering služba uz Matram!