Objavljeno: 11.04.2019.

Zastupnici Europskog parlamenta podržali su zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda na tržištu EU-a za koje postoje alternative, veće recikliranje plastičnih boca te smanjenje filtera za cigarete koji sadrže plastiku za 50% do 2025. godine.

Prema direktivi o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, koje su dogovorene između tri glavne institucije EU-a još u prosincu, na tržištu će se zabraniti jednokratni plastični proizvodi i to u slučajevima u kojima postoje lako dostupne i cjenovno pristupačne alternative.

Tako se od 2021. više ne bi smjeli prodavati plastični štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za miješanje pića, lagane vrećice, držači za balone, predmeti od OXO biorazgradive plastike i određenih stiropora.

Oni zajedno s izgubljenom opremom za ribolov čine 70% otpada na europskim obalama i u morima.

Čuvajte naše šume!

Čaše od polyacitida se u periodu od 45 do 60 dana razgrade u potpunosti.

Smjernice direktive

U direktivi su uključeni i nacionalni ciljevi smanjenja potrošnje plastičnih čaša i posuda za hranu, dvaju proizvoda za koje već postoje alternative na tržištu te potpuna zabrana na tržištu posebne OXO biorazgradive vrste plastike koja se biološki ne razgrađuje na siguran način te stoga ima štetan utjecaj na okoliš.

U slučaju proizvoda za koje ne postoje očite alternative, naglasak će biti na ograničavanju njihove upotrebe putem smanjenja potrošnje na nacionalnoj razini. Države članice morat će smanjiti upotrebu plastičnih spremnika za hranu i čaša za napitke, 50% do 2025. i potpuno do 2030. To mogu učiniti donošenjem nacionalnih ciljeva smanjenja, ponudom alternativnih proizvoda na prodajnim mjestima ili zabranom dijeljenja jednokratnih plastičnih proizvoda bez naplate.

Posljedice onečišćenja vode su vidljive i u našim jezerima.

Matramov pure asortiman od drva.

Proizvođači i industrija ubuduće će morati sudjelovati u troškovima gospodarenja otpadom i čišćenja te mjera za jačanje osviještenosti u vezi s korištenjem spremnika za hranu, ambalažnih vrećica i omota, spremnika i čaša za napitke, opušaka, vlažnih maramica, balona i laganih plastičnih vrećica.

Direktiva uključuje i mjere kojima se od država članica traži da uspostave i sustav za prikupljanje opušaka, pri čemu bi trebale uzeti kao uzor talijanski model i uvesti novčane kazne za pušače koji svoje opuške bacaju na tlo ili u kanalizaciju.

Filteri za cigarete sadrže celulozni acetat, plastični materijal koji čini do 60% njihovog sastava, i drugi su po redu među plastičnim onečišćivačima koji se nalaze na europskim plažama. U izvješće je stoga dodan članak u kojem stoji da države članice moraju postaviti ciljeve za smanjenje filtera za cigarete za 50% do 2025., odnosno za 80% do 2030. godine.

Upotreba alternativnih proizvoda će pomoći kod čuvanja okoliša.

Matramov pure asortiman od polyacitida.

Zamjene za jednokratnu plastičnu ambalažu

Na sreću, na tržištu već postoje i zamjene za plastiku koje su odmah dostupne.

U Matram asortimanu nudimo proizvode tvrtke Papstar u čijoj ponudi se nalaze jednokratni pribori za jelo i jednokratna servis pakiranja, stalne i party dekoracije te higijenski proizvodi.

Papstar u svom asortimanu nudi  i vlastitu marku Pure koja pokriva široku paletu proizvoda koji su u potpunosti biorazgradivi i proizvedeni od prirodnih materijala (papir, šećerna trska, palmino lišće pšenične mekinje), pa nisu štetni za ljudsko zdravlje i okoliš.

PROVJERI PONUDU - PAPSTAR PURE